Saopštenje za javnost- Otvoreno pismo nadležnim Ministrima

Poštovani,

Organizacije CEKOR i KORS sa velikom zabrinutošću prate razvoj Prostornog plana Republike Srbije i nacionalne strategije klimatskih promena gde smo uočili posle pažljivog razmatranja da oba dokumenta (od izuzetnog strateškog značaja za razvoj Republike Srbije) u sledećih 50 godina predviđaju dramatično povećanje proizvodnih kapaciteta u proizvodnji uglja ( lignita) i to za gotovo 30 posto ( na 48 miliona tona -po predlogu Prostornog plana Republike Srbije), kao i predviđanje povećanja broja i kapaciteta ugljenih termo centrala ( Kostolac B3, Kolubara B, Nikola Tesla B3, Kovin ). Ovakav plan će dovesti da Srbija zaključa svoj budući razvoj u visoko-karbonski pravac razvoja što nije u skladu sa Pariskim sporazumom, a usput će izložiti građane nasukanim troškovima, jer u oba dokumenta nisu uzela u obzir  direktna i indirektna davanja za zagađenje a takođe i buduće takse na CO2 koje su juče dostigle 50 EUR po toni CO2, zbog čega će samo za ovu taksu morati da se odvaja 2 milijarde EUR godišnje što će uništiti socijalnu stabilnost, povećati nezaposlenost, te takođe uništiti konkurentnost srpske privrede.

Ovim pismom upozoravamo javnost da ni klimatska strategija niti Prostorni plan Republike Srbije nisu urađeni u skladu sa alarmantnim galopom klimatskih promena i nisu urađeni scenariji DEKARBONIZACIJE Srbije do 2040 odnosno 2050. Srbija ima dovoljno tehničkog potencijala da uz velike nove hidrocentrale ( posebno velike reverzibilne hidrocentrale na Dunavu, Bistrici) iskorišćenja vetro i solarne energije, biomase ( kako u centralnim grejanjima tako i u ulozi proizvodnje struje) i upotrebe geotermalnih izvora podmiri svoje energetske potrebe.

Ovim otvorenim pismom vas pozivamo da povučete oba ova dokumenta i da pristupite hitnoj ponovnoj  izradi oba dokumenta  kako bi se omogućila izrada ALTERNATIVNOG ENERGETSKOG SCENARIJA KOJI ĆE ISPUNITI OBAVEZE koje proističu iz evropskih i globalnih obaveza Srbije ali i moralne i ustavne obaveze svih građana Srbije da štite svoju i globalnu životnu sredinu i dovesti do prelaska na elektro energetiku BEZ UPOTREBE UGLJA DO 2040 GODINE. Srbija to može, a to je daleko i finansijski ali i društveno prihvatljivije i  isplativije.

Sve ovo pokazuje da je vreme da pokažete inicijativu i rodoljublje i da svojim autoritetom zahtevate da se ovi dokumenti prerade i u njih uvede klimatski odgovorna i jedino moguća energetska politika.

S poštovanjem,

Zvezdan Kalmar, Koalicija za održivo rudarstvo  0605523191 Nataša Đereg, Centar za ekologiju i održivi razvoj

Podeli na :

Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on facebook

Detalji objave :

Оставите одговор