Zajedničko saopštenje KORS i CEKOR

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozdravljaju odluku Ministarstva energetike i rudarstva o prekidu gradnje termocentrale Kolubara B u Kaleniću.

Podržavamo pravednu energetsku tranziciju koja će Srbiju odvesti u pravcu nisko karbonske energetike kojom će se uz očuvanje radnih mesta Srbija preći u krug zemalja koje smanjuju zavisnost od fosilnih goriva. Smatramo da energetska budućnost Srbije ne leži u uglju lošeg kvaliteta koji se spaljuje u termocentralama niti u MHE, već u velikim i reverzibilnim hidrocentralama te iskorišćenju solara, energije vetra, i bio masi.

Podržavamo odluku o prekidu gradnje termocentrale u Kaleniću jer bi ona značila energetsko ropstvo sa strahovitim ekološkim i klimatskim posledicama, zaduživanje i izlaganje visokim taksama EU na zagađenje i CO2 koje u ovom trenutku iznose 50EUR po toni CO2. To bi značilo da bi Srbija u ovom trenutku morala da plaća 2 milijarde EUR, te bi se samo zbog CO2 račun za struju morao duplirati, a ukoliko se uzmu u obzir zagađenja vode, zemljišta i vazduha te otvaranje novih kopova koja su u toku, račun za struju svakog građanina mora da poraste za 400% sa trenutnih oko 6 euro centi na 20 do 25 EUR/c.

U isto vreme očekujemo da se eksproprijacija više ne koristi za proširenje i otvaranje kopova, ali i da se građani Medoševca, Velikih Crljena, Baroševca, Junkovca, Drmna, Starog Kostolca i drugih sela u okolini kopova rasele po poštenim tržišnim uslovima i takođe da se sačini plan pravedne tranzicije u kojoj će rudari moći da zadrže poslove uz prekvalifikacije, a meštani pored kopova da dobijaju pravednu kompenzaciju za štete i oduzimanje zemljišta i domaćinstava.

Nadamo se da je ministarstvo rudarstva i energetike spremno da nastavi reforme koje će nas odignuti od prevaziđene paradigme ka održivoj zelenoj energiji putem pravedne tranzicije i želimo da učestvujemo u dijalogu kojim bi doprineli da se ove promene koje će za sobom da imaju i društvene promene sprovedu na način koji će biti od najveće koristi za sve građane Srbije, a posebno za one koji trpe najveće uticaje zagađujućih tehnologija, a to su meštani i radnici izloženi emisijama.

Nataša Đereg, direktor, CEKOR

Zvezdan Kalmar, predsednik, KORS

Subotica, 24.5.2021.

Podeli na :

Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on facebook

Detalji objave :

Оставите одговор